Kampen om det ydre rum

On 6 oktober, 2015 by admin

Når folk hører ordet Neil Armstrong og månen så ved alle næsten godt hvad der menes og hvad årstal det var at vi som menneskehed første gang satte fødderne på månen. Nu har vi så også fået den første dansker i rummet, fået sendt en satellit uden for vores solsystem og fået sat en fjernstyret maskine op på Mars. Ud over dette så afhænger meget af vores globaliserede verden i dag af satellitter der er sat op rundt omkring jorden til forskellige formål, lige fra at sende tv, GPS og informationer om atmosfæriske forhold.

Det hele er ganske fascinerende og noget jeg også går meget op i. Når man finder noget spændende, så er det altid sjovt at gå tilbage og følge udviklingen i hvordan vi er kommet dertil hvor vi er nu. Alle de ting jeg lige har nævnt kommer primært ud fra én begivenhed, hvilket er rumkapløbet vi oplevede under Den Kolde Krig.

Da Den Kolde Krig startede lige efter 2. verdenskrig, så havde begge sider stor interesse i at få udviklet bedre og mere stabile raketter. Både Rusland og USA erhvervede blandt andet tidligere forskere for nazisterne til at udvikle nye raketsystemer. Denne teknologi man udviklede her var blandt andet med til at føre videre til de raketter man senere hen brugte til at sende folk ud i rummet.

Rumkapløbet udsprang sig af en lyst til at vise modstanderne hvor langt man var nået teknologisk og samtidig blev rummet den nye slagmark hvor man kunne blive de absolut første til at nå ud.
BBC lavede for noget tid siden en fremragende dokumentar der forklarer udviklingen fra raketter til krigs og frem til hvordan vi endte med at sende folk ud i rummet og på månen senere hen. Første afsnit har jeg lagt ind nedenfor og kan helt klart anbefale at se det hele.


Hele dokumentarserien giver et fantastisk indblik i det politiske spil og den magtkamp der fandt sted efter 2. verdenskrig mellem USA og Rusland og hvordan man pressede hinanden teknologisk for at fremstå som de bedste, hvilket var med til at fremme teknologien og gøre at vi allerede i 1969, blot 24 år efter krigens afslutning havde den første mand på månen.

Jeg finder det selv fantastisk at vi nåede så langt på så kort tid og at man på trods af omstændighederne formåede at presse sig selv så meget teknologisk at det kunne lade sig gøre i en tidsalder hvor computeren knap nok var opfundet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.