Overvågning under Den Kolde Krig og nu

On 2 november, 2015 by admin

Et af de helt store emner vi oplever nu om dage er den massive overvågning der er af verdens befolkning fra forskellige regeringer. Det hele eskalerede da den tidligere rådgiver for NSA, Edward Snowden, lækkede et stort antal oplysninger om den massive overvågning fra blandt andet NSA med hjælp fra regeringer og firmaer verden over, hvor der nærmest var fuld kontrol over alt hvad folk gjorde i form af digital kommunikation.

Det er et emne jeg finder særligt interessant især i forhold til min interesse for Den Kolde Krig, hvor vi også oplevede en nærmest kontakt og total overvågning af forskellige befolkningsgrupper. Dette var især i Sovjetunionen og især i Østtyskland at den massive overvågning fandt sted. Her havde Rusland opsat deres hemmelige politi, Stasi, som blandt andet havde til opgave at holde styr på eventuelle problemer der kunne opstå hvor folk havde planer om oprør eller at flygte. Her blev telefonlinjer aflyttet og folk blev hyppigt afhørt med ekstreme metoder og der var stikkere over alt. Det er et ganske uhyggeligt emne, som dog også er interessant og i den grad er blevet aktuelt med de seneste afsløringer fra blandt andet Snowden.

Både nutidens massive overvågning og den overvågning der fandt sted tilbage under Den Kolde Krig er noget jeg finder utroligt spændende og kan anbefale folk at sætte sig mere ind i det, både for interessens skyld men også for at kunne sætte sig bedre ind i hvordan vi hver dag, døgnet rundt er under konstant overvågning og på ingen måde er så godt sikrede i forhold til rettigheder som vi måske går og tror.

Hvis man gerne vil vide lidt om hvordan det var dengang, så kan jeg helt klart anbefale at se den prisvindende film ’Der Leben Der Anderen’, som man kan se en lille trailer for nedenfor:

Filmen omhandler en Stasi-agent og det arbejde han gennemgår under Østtyskland. Det er en utrolig intens film og der er også en grund til at filmen er kåret til at være en af de bedste film der nogensinde er lavet. Filmen givet et godt indblik i hvordan overvågningen var dengang og det er især spændende at drage nogle paralleller til hvordan det er blevet nu om dage efter de nye afsløringer.

Det er selvfølgeligt også spændende at følge hvordan det er nu om dage, hvor vi heldigvis har en hel række ressourcer hvor folk nærmest har skrevet endeløse dokumenter om afsløringerne og der allerede er lavet en hel række film der dækker emnet. Her er dokumentarfilmen ’Citizenfour’ også et kig værd, hvor man får et indblik i hvordan det var da Snowden første gang skulle lække dokumenterne og gøre sig klar til at skjule sig for omverden i en intens menneskejagt der blev sat i gang på ham lige efter det skete.

Det er et emne der præger vores hverdag og også noget som jeg personligt mener at vi bør sætte os bedre ind og stille flere spørgsmål til i forhold til hvad der er korrekt og ikke er korrekt etisk og politisk set.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.